Je li žena od 45+ godina baba? 14 ŽENA KOJE IMAJU PREKO 45+ … ODUZIMAJU DAH!

Je li žena od 45+ godina baba? 14 ŽENA KOJE IMAJU PREKO 45+ … ODUZIMAJU DAH!

Mnogi govore da je zena od 45+ godina Baba, dok se neki ne slažu sa time i govore kako su to najbolje godine…

“Život zapravo počinje u 40-oj: Do tada samo vršimo istraživanje!” – C.G. Jung

Do 12. se osećamo prilično nespretno, u 13. lagano počinjemo da ličimo na ženu. Sa 16 godina počinjemo da izgrađujemo stav, a u 18. smo na krivudavom putu traženja sebe. Dvadesete donose olakšanje − srećne smo jer polako shvatamo ko smo i, kako se približavamo tridesetima, pretvaramo se u pravu ženu. Samouverene tridesete − spokojna zrelost, ali i nespokojni nagoveštaj svesti o starenju. Zadovoljne četrdesete, mirne i ostvarene pedesete, šezdesete…

Neke američke studije su pokazale da su žene prosečno najzadovoljnije svojim fizičkim izgledom u 31. godini, iako im koža nije tako zategnuta kao kada su imale 20, a tridesete su i doba seksualnog vrhunca žene. Mnoge će se složiti da svaki period u životu žene ima svojih čari, ali pitali smo neke naše poznate dame, u kojim godinama su se zaista osećale najlepše.

VERICA RAKOČEVIĆ (62)

Naša najuspešnija modna dizajnerka, koja je na pragu šezdesetih počela da se bavi i uređivanjem novina, obožava svoje godine, kako kaže. One nisu nikakvo ograničenje kada ste ostvareni na svim poljima koja su vam važna.

− Pre desetak godina analizirali su moj horoskop i tada mi je rečeno da ću sa 60 početi da se bavim nekim drugim poslom. Pomislila sam tada − šta će mi to u tim godinama, ali se to zaista ostvarilo i ja sada osećam veliko zadovoljstvo.

Nikad se ne bih vratila u 20, 25. ili 30. godinu. Moje zadovoljstvo počinje sa 35, a vrhunac sam doživela u 45. godini. Tada sam se i razvela, ali sam upravo u to vreme postavila svoj život da bude onakav kakav želim. Sve one godine do lične realizacije su kod žene ispunjene sumnjama, strahovima, strepnjama, a onda napunite 60 i shvatite da nije toliko bitno imate li neki kilogram viška, izgledate li savršeno ili ne. Međutim, to nikako ne znači da se sa godinama treba zapustiti. Ja, na primer, uporno vežbam i idem na masaže jer mogu da budem lepa starica.

Kad pogledam fotografije od pre desetak godina, očarana sam svojim fizičkim izgledom sa 50 godina. Kada je žena srećna i realizovana, ona se i oseća najlepšom − ukazuje Verica na ključne stvari koje utiču na zadovoljstvo izgledom.

NEDA UKRADEN (60)

Pevačica koja već decenijama pleni glasom, ali i izgledom, nije od onih koje mnogo razmišljaju o godinama. Uvek se oseća dobro, kako kaže.

− Ne gledam sebe kroz ogledalo ili bore. Odlično se osećam sada i mnogi mi kažu da izgledam bolje nego sa 20. Godine do 18. su pune kompleksa, suza, frustracija… Zrelost mi je donela zadovoljstvo izgledom. Sigurna sam da treba zaboraviti na datum rođenja, a umesto proučavanja bora na licu, savetujem ženama da se okrenu uživanju u životu − kaže Neda.

NATAŠA ZMBOV (47)

Vlasnica poliklinike i dermatološkog laser centra „Diva“ u svom poslu se sreće sa ženama koje su često nezadovoljne fizičkim izgledom čim počnu da se bliže četrdesetim godinama.

− Primećujem da blaga panika kod žena počinje kako tridesete odmiču. Iako smatram da je rano opterećivati se starenjem u tim godinama, često mi žene koje nisu još ni napunile 40, a izgledaju odlično, postavljaju pitanje kako da uspore starenje. Ta kriza je veća kod žena u četrdesetim godinama, nego kod onih u pedesetim. Verovatno kasnije prihvate svoje godine, pa im je i samopouzdanje jače. Lično smatram da je samopouzdanje najvažnije da biste se osećali lepom. Zato se žene sa 30 ili 35 osećaju najbolje jer je mladost još tu, a počinje i uspon u karijeri. Ja se i sada osećam lepom, ali sam najzadovoljnija izgledom bila sa tridesetak godina. Primećujem bore i kožu koja je opuštenija, ali od rane mladosti vežbam, pa sam i dalje veoma vitalna. Deca me ispunjavaju, kao i uspešna karijera, pa se zato veoma lepo osećam u svojim godinama − ističe Nataša Zmbov.

A koje godine su, po vašem mišljenju, najbolje za ženu? I u kojim godinama ste se zaista osećale najlepše?

Svim ženama koje su starije od 40 godina: Naslonite se i klimajte glavom.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *